naslovna3

Udruga Tambura Club Zagreb

Crkva Sv. Šimuna u MarkuševcuTambura Club Zagreb se bavi njegovanjem tamburaške tradicije grada Zagreba i okolice. Osnovan u Markuševcu podno Sljemena 2014. godine sa idejom očuvanja i stvaranja novih naraštaja glazbenika a ponajprije zaljubljenika u tamburu kao instrument i tamburašku glazbu. Tradicija tamburaške glazbe na Markuševečkom prostoru vuče svoje korijene još iz davnih godina prošloga stoljeća. 

Nadaleko poznata “markuševečka škola tambure” pod osnivačem prof. Antunom Barićem počela je djelovati 60-tih godina u tadašnjoj markuševečkoj osnovnoj školi. Kroz godine rada prof. Antuna Barića proizašli su mnogi cijenjeni tamburaši. Nakon odlaska prof. Antuna Barića u mirovinu, markuševečku školu tambure preuzima prof. Danko Mazut te sve do danas održava tradiciju sviranja tambure u Markuševcu. Pod voditeljskom palicom prof. Danka Mazuta, markuševečka škola tambure iznjedrila je svoje najpoznatije učenike od kojih su neki najpoznatiji stvaratelji tamburaške glazbe u Hrvatskoj.

Kao najpoznatije učenike prof. Danka Mazuta možemo spomenuti tamburaški sastav Ex Panoniu, koji i danas uživaju status legenda tamburaške glazbe, te tamburaški sastav Gazde koji su svojimmiky pjesmama i radom nadahnuli mnoge mlađe uzraste na sviranje tambure. Markuševečka škola tambure ponosno može izdvojiti neke od vrhunskih muzičara poput Damira Mihovca - Mikija i Darka Derviševića - Šuše koji su surađivali sa većinom poznatih imena tamburaške glazbe te hrvatske glazbene scene općenito. Svojim radom i trudom doprinijeli su unapređenju i promociji tamburaške glazbe u Hrvatskoj i svijetu.

Danas markuševečka škola tambure ponosno može nositi ime jedne od najpoznatijih tamburaških škola u Hrvatskoj i svijetu. Markuševec danas broji preko 150 tamburaša proizašlih iz istoimene tamburaške škole. Sa ponosom možemo reći da je Markuševec jedno od najvećih tamburaških sredina u Hrvatskoj i svijetu, te ovom Udrugom želimo prezentirati  i promovirati bogatstvo markuševečkog i zagrebačkog kraja.

gazde

Podaci o Udruzi

Naziv udruge je: Tambura Club Zagreb
Skraćeni naziv udruge je: TC
Sjedište udruge je: Vida Ročića 147, 10040 Zagreb

IBAN: HR2123600001102387920

OIB: 10530325788

E-mail: tamburaclub@gmail.com

Galerija slika